söndag 12 februari 2017

Internationella barncancerdagen 15 februari

Nu på onsdag den 15 februari är det den Internationella barncancerdagen. I Sverige får ca 300 barn varje år diagnosen barncancer. Av de blir närmare 240 barn friska och lite drygt 60 barn dör. 

Att få barncancer påverkar inte bara det sjuka barnet utan hela familjen. Särskilt utsatta är ofta syskonen. Familjen splittras i långa perioder i samband med sjukhusvistelser. Det sjuka barnet står i fokus på grund av tuffa behandlingar som kräver ständig omvårdnad. På det ligger oron som en tung blöt filt. Syskonen står bredvid, förstår inte alltid allvaret och kan ibland känna avundsjuka för att det sjuka barnet får privilegier och all uppmärksamhet. Det är en mycket svår situation enkelt uttryckt. 


När barnets behandling är över lever familjen ofta med sviter av den stress man utsatts för och oro för återfall. Det cancerfria barnet får inte sällan leva med livslånga biverkningar till följd av tuffa behandlingar mot en växande kropp. Och de familjer som mist sitt barn får lära sig leva ett liv med sorg och saknad. 


Stödet till de sjuka barnen, deras syskon och anhöriga är från vårdens sida mycket litet om inte obefintligt. Uppmärksamma gärna barncancerdagen genom att bidra till någon av de organisationer som arbetar för barncerdrabbade barn och deras familjer. 


Barncancerfonden arbetar med forskning och utveckling. 


Barncancerföreningarna i Sverige är ideella organisationer som på olika sätt stödjer det sjuka barnet och deras familjer under och efter avslutad behandling. 


Ung Cancer arbetar för att stödja unga cancerdrabbade och deras anhöriga. 


Bli blodgivare en mycket stor andel av de cancersjuka barnen hade inte kunnat genomgå sina behandlingar utan blodtransfusioner. 


Fuck cancer!


























Noras supersnöre. 
En pärla för de många olika saker man gör i sin behandling. 
Blodtransfusionspärlan är randig i blått och rött. 

1 kommentar:

  1. Skit också Lena,våra barn fick inte överleva.FUCK CANCER!!!
    Hälsningar Kia

    SvaraRadera

Skriv ut