lördag 6 februari 2016

Vägar i sorgen

"Vägar i sorgen" av Lars Björklund och Göran Gyllensvärd. Lars Björklund är präst och Göran Gyllensvärd psykolog, båda har lång erfarenhet av att möta människor i sorg. 

Boken beskriver hur sorgen ter sig från att den precis har uppstått till hur man kan förhålla sig till den döde och till sorgen efter en längre tid. Författarna poängterar hur viktigt det är att vi förstår att människor är olika och att det inte finns något rätt eller fel sätt att sörja på. Att det inte finns modeller för hur sorgen ser ut, att ett så kallat sorgeår är en förenklad modell som kanske kan stämma för vissa men långt ifrån alla. För att vi människor är olika och för att sorgen och orsaken till förlusten kan se så olika ut. Att det kan vara skillnad på att mista en äldre person som levt ett långt och meningsfullt liv och att mista någon nära i unga år. 

I boken beskrivs också vikten av att bearbeta sorgen och det som föranlett förlusten. Att få lägga det utanför sig. Genom att berätta eller skriva eller det som passar den berörda bäst. Att det man inte bearbetar riskerar att bli en propp för sorgeprocessen och för förmågan att hitta ett nytt sätt att förhålla sig till den döde. För det är ju så att trots att den döde inte kommer tillbaka så kan man hitta ett nytt sätt att förhålla sig till denne. Och över tid kan man till och med känna värme och glädje snarare än smärta och sorg när man tänker på den döde. 

Utdrag ur boken:

"Någon har sagt: Sorgen är den gåva vi har fått för att vi ska kunna skilja oss från det som är omistligt! Det skulle kunna gå att tillägga: Och för att inom oss kunna bevara det!"

"Vägar i sorgen" är en mycket fin och välskriven bok. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut